Par dzimstību un migrāciju

Šķiet nevar nepamanīt pēdējā laikā publiskajā telpā aktualizēto jautājumu par dzimstības problēmām Latvijā un anti-abortu kampaņu. Un kā likums, pie katras ziņas tiek piedraudēts – ja neuzlabosies demogrāfija, tad piedraud ar migrāciju.
Protams, nebūsim jau naivi – skaidri redzams, ka šīs kampaņas autori ir PLL, bet rupori – viņiem piederošie mēdiji. Var tikai minēt par iemesliem, kādēļ PLL politiķi šādas kampaņas veic. Bet ne par to es gribētu runāt. Mani vairāk uztrauc, vai patiesi tiek meklēti īstie cēloņi.
Par to, ka abortu aizliegšana neglābs Latviju, bet gan iegrūdīs vēl lielākās problēmās, jau rakstīju iepriekšējā bloga ierakstā. Šoreiz vairāk dzimstību un migrāciju.
Latvijas iedzīvotāju skaits sarūk. Par to nav šaubu. Protams, kad tiek rādītas statistikas līknes, redzam, ka dzimstība samazinās, mirstība pieaug. Tik tālu viss šķiet primitīvi un vienkārši. Tam seko arī politiķu visprimitīvākais aicinājums paaugstināt dzimstību, ierobežojot abortus. Bet vai viss tiešām ir tik vienkārši un primitīvi?

Man šķiet, ka politiķiem, kas tik naski baida latviešus ar iebraucējiem, garām paslīdējuši dati par pašu latviešu (korekti laikam būtu teikt – Latvijas valstspiederīgo) aizbraukšanu. Protams, precīzu ziņu jau nav, bet Īrijas Sociālo un ģimenes lietu ministrijas apkopotie dati liecina, ka uz Īriju pēdējos gados izbraukuši vairāk 44 tūkstoši, savukārt Lielbritānijas Iekšlietu ministrijas (Home Office) dati liecina, ka uz Lielbritāniju pārcēlušies aptuveni 70 tūkstoši (mani ieskaitot). Salīdzinājumam – uz šīm 2 valstīm vien izbraukuši visi Liepājas, Kuldīgas un Saldus iedzīvotāji kopā ņemot. Un cilvēki turpina izbraukt. Un turpinās.
Slavenais Neo jebšu Ilmārs Poikāns šodien tvīto, ka salīdzinot 2007.gada jūlijā nodarbināto un 2010.gada marta bezdarbnieku skaitu, 3 gadu laikā kaut kur pa vidu pazuduši ir aptuveni 116 līdz 146 tūkstoši iedzīvotāju (tā kā Daugavpils un Rēzekne kopā ņemot). Mans pieņēmums – lielākā daļa vai nu ir izbraukuši no valsts vai arī strādā nelegāli.
Un te nu ir jājautā – ko dos klaigāšana par abortiem un dzimstību, ja cilvēki turpinās aizbraukt. Kuri tad būs tie dzemdētāji? Un ko dos, ja piedzemdēs un drīz vien sakrāmēs čemodānus un aizbrauks?

Līdzībās runājot – politiķi tagad mudina atgriezt vairāk krānu, domājot, ka piepildīs krūzi, kura ir saplīsusi. Varbūt vispirms salīmēt to saplīsušo krūzi un tad domāt par plašāku krāna atgriešanu?
Un to jau mēs zinām, kas ir ‘izsitis caurumu krūzei’ – aizbraukšanas iemesli ir dažādi – vieni aizbrauc mācīties, citi aizprecas, citi bēgot no rasisma Latvijā, citi piekusuši no Latvijas korumpētās un beztiesiskās vides, bet visbiežāk – ekonomisku iemeslu dēļ.
Bet ko darīt? Kā apstādināt aizbraucēju plūsmu? Nedomāju, ka te palīdzēs kaunināšana vai Grūtupa neaizbraukšanas reklāmas klipiņi. Kur nu vēl solījumi par skaisto nākotni pēc 18 gadiem.
Kāda kaunināšana vai kādas kampaņas palīdzēs ģimenēm, kam vienkārši nav ko ēst? Tām, kurām nav ko ēst TAGAD. Vai solījumi par skaistāku nākotni pēc 18 gadiem piepildīs viņu tukšos vēderus tagad?
Kas Latvijā noturēs tos skolotājus un ārstus, kuru darba vietas likvidē, bet alternatīvas nepiedāvā?
Un kas Latvijā noturēs ģimeni, kas ticēja Latvijai un uzsāka savu biznesu, bet kā izrādījās – krīzes un milzīgo nodokļu dēļ bizness ir apstājies, bet bankās ņemto kredītu piedzinēji klauvē pie durvīm?
Ko darīt tiem, kam visa ģimene jau ir prom un viņš viens Latvijā sitās kā pliks pa nātrēm?

Kāda kampaņa noturēs Latvijā cilvēku, kas par korupcijas gadījumu ziņoja KNAB un viņam skaidri un gaiši pateica – Latvijā viņš vairs darbu nedabūs (un nedabūja ar’ – vienmēr bija kāds, kas jaunajam darba devējam pačukstēja, ka šis bīstams cilvēks, jo var aiziet uz KNAB/VID utt.)?
Kas noturēs Latvijā sievieti, kas no darba valsts iestādē atlaista, kamēr bija bērna kopšanas atvaļinājumā un kura pēc tam nevar atrast citu darbu, kur maksātu vismaz tik, lai pietiktu Ls 200 par privātu bērnudārzu un Ls 150 par dzīvokļa īri un vēl kaut ko, ko ēst un apģērbties?
Kāda kampaņa palīdzēs Latvijā palikt sievietei, kuras tumšādaino bērnu uz ielas sit? Un kam pietiks dūšas mudināt Latvijā palikt geju, kam uz ielas uzbrūk dēļ tā, kas viņš ir?
Šos jautājumus varētu turpināt un turpināt... tik vien, ka Latvijas politiķi atbildes uz šiem jautājumiem nepiedāvā. Latvijas politiķi izvēlās fokusēties uz neīstajiem iemesliem demogrāfijas sarukumam. Vieglāk taču ir vainot abortus, nekā pašu radīto koruptīvo vidi Latvijā vai iznīcināto ekonomiku. Vieglāk solīt skaistu nākotni pēc 18 gadiem, nekā atzīt savas kļūdas 15 gadu garumā.
Cilvēki ir vīlušies Latvijā un aizbrauc. Un turpinās aizbraukt. Zinu ģimenes, kas ar saviem bērniem ārvalstīs pat vairs nerunā latviski. Kad jautāju kādēļ, atbilde bija: „Mēs tāpat neplānojam vairs Latvijā atgriezties un viņam ir Lielbritānijas pase”. Atļaušos minēt: lielākā daļa Latvijā neatgriezīsies. Skumji, bet fakts.
Tā vietā lai klaigātu par abortiem, vajadzētu gādāt, lai Latvija būtu tāda vieta, kur cilvēki gribētu dzīvot, bērnus dzemdēt un audzināt. Lai cilvēkiem nebūtu vēlme pamest šo valsti.
Un vēl kas – derētu arī domāt par dubultpilsonības atļaušanu. Tad nu pie Latvijas pilsonības noturētu aizbraucējus, kas ir gatavi pieņemt jaunās mītnes valsts pilsonību. Un kas zina – varbūt vecuma sentimenta vadīti arī atbrauks uz Latvijas laukiem savus pensijas gadus tur pavadīt (protams, par pensiju un uzkrājumiem, kas iegūti citā valstī).

Komentāri

  1. Rakstu izlasiju ljoti rupigi, shkjiet, shis ir pirmais reti labais raksts par sho tematu. Es mieriigi vareetu taadam parakstiities apakshaa, kaa piekriitosha katram tajaa ierakstiitajam vaardam. Lauzni rokaa, Inese, un uz priekshu!

    AtbildētDzēst
  2. kamoon, es nesaprotu vienu lietu! Kāpēc valsts iestādēs ir tāda visatļautība, ka var neievērot likumus?
    Bet es Tev, Ines, gribu jautāt, kāpēc Tu aizbrauci?

    AtbildētDzēst
  3. Sintija, tā konkrētā sieviete ar valsts iestādi vēl tiesājas. Pirmajā instancē vinnēja un piesprieda valstij maksāt morālo kaitējumu. Tagad rit apelācija. Nu redzēs, kā būs.
    Savukārt es aizbraucu ģimenes dēļ. Mans dzīvesbiedrs aizbrauca pirms manis. Es viņam sekoju.

    AtbildētDzēst
  4. Nu, jā, labi, es zināju to iemeslu, kāpēc Tu aizbrauci. Man tikai reizēm šķiet, ka mēs, aizbraucēji, tā no malas skatoties uz Latviju, paši sev šķietam tādi pārāki, iespējams, tāpēc, ka redzam, kā ir sakārtota likumdošana un citas lietas citur, bet... es reizēm jūtos ļoti neērti, kad lasu rakstus par aizbraucējiem un tad komentārus, par to, ka nu, jā.. žurkas bēg no grimstoša kuģa (tas vēl maigi teikts). Es vienmēr esmu domājusi, ka es atgriezīšos un es savu pieredzi un zināšanas vēlos ieguldīt Latvijas izaugsmē. Un tagad par šo, cik cilvēki, kuri palikuši tur, teiktu tā. Viņi nomelno visu, viņiem viss ir slikts un viss ir drausmīgs. Bet man ir jautājums - kad viņi atvērs acis? Kad viņi beidzot pacels savas pakaļas no krēsliem un aizies uz vēlēšanām? kad viņi sapratīs, ka viņu pilsoniskā rīcība atspoguļojas valdībā. Latvija ir vēl bērnudārza līmenī. Valdība uzskata, ka var darīt visu, ko vēlas, kamēr neviens neiebilst. Tauta domā, nu, ko ta es. Līdz ar to veidojas visatļautība. man šķiet, es tajā pašā konferencē Strasbūrā, par kaut ko līdzīgu jautāju - kā ir iespējams, ka netiek ievērota likumdošana valstiskā mērogā? Kā? Manai draudzenei arī pēc bērna kopšanas atvaļinājuma nav vairs darba vietas, lai arī viņa strādāja ļoti svētīgā darbā - atkarīgo profilaksē. Vai, piemēram, kā, KĀ, valsts policijā var likt darbiniekiem iet bezalgas atvaļinājumos, ja pēdējo divu gadu laikā algas ir nogrieztas par 70%??? Tā ir reālākā ņirgāšanās par cilvēkiem. Un šis ir viens no iemesliem, kāpēc es esmu prom - lai palīdzētu savai mammai, kura strādā valsts policijā, kurai alga divu gadu laikā samazināta par 70% un kurai līdz pensijai ir palicis pusgads, bet viņai ir jādreb par savu vietu un ar temperatūru 40 vēl iet uz darbu, lai nenokavētu tiesu, lai netiktu atlaista.
    Un vēl... Pirms aizbraukšanas man bija ideja par sava uzņēmuma izveidi un es gāju grāmatvedības kursos, tad, kad nonāca līdz likumdošanai, es sapratu, ka ir divi varianti - vai,nu kļūsti par mega krāpnieku, vai arī tavs uzņēmums bankrotēs pusgada laikā. Shēmas krāpšanai, mana pasniedzēja iedeva ļoti precīzas un skaidras.
    Bet, labi, ne par to runa. Runa ir par valdības naivajiem draudiem latviešu tautai, kurai patiesībā ir vienalga. Atdzīsimies godīgi, lielāka daļa sabiedrības ir vienaldzīga un domā tikai par to, lai viņu alā būtu komfortabli.
    Man nav saprotams, kāpēc Latvijā neattīsta rūpniecību? Kāpēc draud ar turkiem, ukraiņiem un tamlīdzīgām tautībām, ja viņiem daudz simpātiskāka liekas Rietumeiropa? Kādā veidā aborta aizliegšana uzlabos demogrāfisko situācija Latvijā, ja šeit nebūs cilvēki, kuri dzīvo šajā valstī?
    Jāiet OBLIGĀTI vēlēt!

    AtbildētDzēst
  5. Inese! sakariigi uzrakstiits! good.

    AtbildētDzēst
  6. 116-146tūkst- daļa (liela) no tiem ir tie, kam beigušies bezdarbnieku pabalsti, tāpēc viņi statistikā vairs neparādās...

    AtbildētDzēst
  7. Par aizbraucējiem un palicējiem...
    Patiesībā, mani ļoti uztrauc gan vienu , gan otru kvalitatīvais sastāvs.
    Šķiet, ka uzņēmīgākie ir jau gabalā...
    Jā, ir palikuši enerģiski uzņēmēji- patrioti, bet diemžēl arī uzņēmēji- shēmotāji. Paliek tie, kuri ļoti pieķērušies kaut kam Latvijā- mājai, savai upei, darba vietai...
    Diemžēl paliek arī tie, kas lāgā neprot ne dzīvot, ne strādāt. Daudzi dzīvo no pabalstiem un pat necenšas kaut ko darīt, lai nopelnītu. Pietiekami liela daļa ir to, kas, saņemot kādu pabalstu vai bērnu naudu , to pārrēķina aliņos vai "Točku" pudelēs... un atlikušo mēnesi atkal pa tukšo.
    Bet, lai paliek lielā politika.
    Es kā māte vairs nesaprotu, kādas īpašības nostiprināt savā pusaudzī puikā. Godīgums tā kā nav vairs cieņā, ar patriotismu ir pavisam grūti, kad daļa ģimenes jau tālumā..., bet solījumi no politiķu mutēm līst kā salda straume. Ļaušu pusaudzim pašam sekot līdzi un salīdzināt vārdus un darbus, secinājumi radīsies paši. Bet kādu morāli pusaudzis no tā visa gūs? Visdrīzāk nostiprināsies viedoklis, ka dzīvē var solīt absolūti visu, nepildīt neko, likt ticēt vārdiem, par darbiem vien domāt to, lai kādi shēmošanas gadījumi nenāk gaismā...

    AtbildētDzēst
  8. Labs raksts Inese!
    Pati esmu viena no daudzajaam sievieteem ar 'netradicionaalo orientaaciju', kura jau sen vairs Latvijaa nedziivo, bet izveelas valsti, kur cilvektiesiibas tomeer pastaav. Nedziivoju Latvijaa jau gandriiz 10 gadus, bet skatoties no malas uz 'gay rights in Latvija' pilniigi shermulji saak mesties. Un rasisms --- cilveeki ar citu aadas kraasu un kaa vinjus tur sit nost un iebiedee!!! Pilniigi PRETIIGI!!!!

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru